Biljni recepti

petak, 18. listopada 2013.

Isusova kruna - (passiflora)

Isusova kruna - (passiflora)

Isusova kruna je vrtna biljka sa vrlo zanimljivim cvijećem koje cvjeta u toku ljeta.
Ovisno o vrsti passiflore biljka može biti jednogodišnja ili višegodišnja jer neke vrste ne mogu podnijeti hladnoću dok npr. P. Caeruela može podnijeti i temperature do -15 stepeni Celzijusa.
Iako su sve vrste provjereno ljekovite ipak je između ostalih najpriznatija marakuja.

Ljekovitost ovisi o vrsti odnosno količini djelotvornih materija a obično sadrži alfa alanin, apigenin, fruktozu, tirosin, saharozu, valin, vitexin, kumarine, indolne alkaloide, fenolne kiseline ali najvažniji sastojci su flavonoidi, cijanoglikozidi i esencijalna ulja.

Biljka umirujuće djeluje na središnji živčani sustav u slučajevima stresa, napetosti, razdražljivosti,tahikardijama koji su psihogenog uzroka a pomaže i kod neuroza.
Njeno umirujuće djelovanje ipak je najefikasnije za poremećaje sna bez obzira koji su uzroci nesanice.
Često se koristi i kao sredstvo kod odvikavanja od lijekova i odlična je zamjena za sedative kod osoba ovisnih o lijekovima i alkoholu.
Sasvim je sigurna za uzimanje jer ne izaziva ovisnost.
Ne preporučuje se primjena kod trudnica i male djece.






























2 komentara:

  1. Pozdrav! Ova biljka mi se čini dosta jaka po onome što sam pročitala, budući da je trudnice i mala djeca ne smiju koristiti, tj. nije preporučljivo. Većinom služi za smirenje kod napetosti, zanima me zašto ona djeluje na takav način? Sadrži li neke opasne tvari?

    OdgovoriIzbriši
  2. Kupujem crvenu i ljubičaste sjednicu pasiflora.

    OdgovoriIzbriši